Obsah

Lucia, FSEV: Municipia Empresa de Cartografia, Porto Salvo, Portugal

NIEČO O KRAJINE A PORTUGALCOCH

Vďaka programu Leonardo da Vinci (pozn. Erasmus koordinatora: v minulosti sa stáže realizovali cez program Leonardo da Vinci, v súčasnosti je to program Erasmus) som mala šancu zažiť neopakovateľné 3 mesiace v slnečnom Portugalsku. Našťastie krásne počasie mi vydržalo až do decembra... Takže odporúčam každému, kto miluje slnko.


Môžem povedať, že to bolo jedno z najzaujímavejších období v mojom živote.
Okrem toho, že som spoznala novú krajinu a veľa zaujímavých ľudí rôznych národností (pretože stretnúť Slováka v týchto končinách je dosť rarita), som sa naučila samostatnosti a nezávislosti. Najmä čo sa týka praktických záležitostí ako je bývanie, stravovanie, cestovanie, ktoré akosi firma poskytujúca stáž nemala záujem riešiť.


I samotná práca vo firme Municípia mi dala veľa. Videla som ako funguje každodenný pracovný život, naučila som sa veľa praktických vecí, ktoré určite budem môcť zužitkovať aj neskôr. Okrem toho som mala príležitosť komunikovať s ľuďmi, ktorí nie sú „native English speakers“, čo bolo mnohokrát vtipné. Ale vždy sme si našli cestu ako sa správne pochopiť a v práci sme vďaka dobrému kolektívu zažili aj veľa úsmevných situácií.

 

Avšak okrem samotnej práce som vo firme mala možnosť zúčastniť sa takých akcií ako bol výlet na lodi, obed s veľkým šéfom či Vianočnú párty (bola zároveň mojou rozlúčkovou ) s typickým portugalským jedlom-„bacalhau“ (treska).

A na záver by vás určite zaujímalo akí sú samotní Portugalci a dievčatá možno akí sú portugalskí chlapci. Určite vzrastom dosť nízki, takže baby ak meriate viac ako meter sedemdesiat... tak veľmi neodporúčam :)
A Portugalci ako ľudia? Sú milí, pohostinní, priateľskí.... pokojne by sa dali prirovnať k nám Slovákom, len sú možno energickejší a impulzívnejší a milujú nočný život...

 

NIEČO O PRÁCI

Municípia je spoločnosť zaoberajúca sa kartografiou a vytváraním máp pre súkromné spoločnosti a mestské úrady.

Spoločnosť tvoria tri hlavné oddelenia:
Oddelenie Geografie
Oddelenie Informatiky
Oddelenie Finančnej administratívy

Spoločnosť má 45 stálych zamestnancov a niekoľko externých zamestnancov, ktorí sú v prípade potreby k dispozícii.


Municipia v čase mojej stáže hosťovala niekoľkých stážistov:
3  študenti na oddelení geografie
1 študent v oblasti informatiky
1 študent na oddelení DAF(ja)

DAF - Departmento administartivo e financiero
Keďže študenti z našej fakulty a teda aj ja máme vykonávať stáž na oddelení DAF, tak by som vám chcela viac objasniť činnosť  a funkcie tohto oddelenia, ako aj mojej pozície v ňom.
Prvým faktom, s ktorým som sa musela na začiatku vysporiadať bolo, že som 1. anglicky hovoriaci stážista vo firme. Až do septembra na tomto oddelení stážovali len španielsky hovoriaci študenti, takže komunikácia bola pre obe strany jednoduchšia. V podstate hlavným zámerom akceptovania anglicky komunikujúcich študentov bolo zlepšiť jazykovú úroveň zamestnancov. Ale netreba mať obavy, pretože takmer všetci na oddelení DAF hovoria anglicky. Niekedy sa tu síce vyskytnú menšie jazykové problémy, ale zatiaľ sme vždy našli riešenie ako sa dorozumieť. Nevýhodou by som nazvala to, že o dôležitých záujmoch firmy sa tu komunikuje prevažne portugalsky, takže ja osobne nepoznám pozadie niektorých činností a problémov, ktoré sa tu riešia.
Čo sa týka práce, tak na oddelení DAF sa starajú hlavne o administratívne, finančné a personálne záležitosti spoločnosti, čo vlastne zodpovedá aj názvu tohto oddelenia (Departmento administartivo e financiero= Oddelenie administratívy a financií).

Na tomto oddelení pracuje celkom 8 ľudí:
Finančný riaditeľ
Obchodný zástupca
Manažérka ľudských zdrojov
Hlavná účtovníčka
Recepčná
3 administratívni pracovníci
(študent - stážista)

Pokúsila by som sa tu teraz zostaviť akýsi zoznam úloh, ktoré mi počas môjho doterajšieho pôsobenia boli prideľované:

  • Skenovanie a kopírovanie dokumentov prichádzajúcich a odchádzajúcich z firmy
  • Archivácia dokumentov
  • Vyhľadávanie dokumentov v archíve
  • Práca s programom SAP:
    • dopĺňanie popisov pohľadávok
    • kontrola faktúr a účtov
    • vytváranie faktúr a potvrdení o platbe
  • Úprava sprievodných listov
  • Rôzne vyhľadávanie a dopĺňanie interných údajov v programe Excel +konzultácie nezrovnalostí s papierovými dokumentmi
  • Vytváranie adresára kontaktov
  • Aktualizácia zákonníka práce pomocou obdržaných materiálov
  • Aktualizácia údajov nových stážistov
  • Vypĺňanie formulárov na hodnotení stážistov
  • Komunikácia s partnerskými agentúrami pre sprostredkovanie stáží
  • Odosielanie pošty
  • Deposit šekov
  • Vytváranie etikiet a poštových adries
  • Viazanie kníh do hrebeňovej väzby


Ako možno vidieť na tomto zozname, tak ide skôr o jednoduchšie administratívne úkony. A ak mám pridať svoj osobný názor, očakávala som od tejto stáže o niečo viac. Zaujal ma však projekt, ktorý mi bol pridelený manažérkou ľudských zdrojov a dúfam, že sa mi ho podarí ukončiť k jej a mojej spokojnosti.

Ako prínos by som označila to, že táto stáž mi umožňuje získať obraz o fungovaní firmy a jej administratívneho oddelenia a zaradenie sa do aktívneho pracovného procesu. Počas mojej stáže mám možnosť zlepšiť si niektoré svoje zručnosti, najmä čo sa týka práce s technickými zariadeniami a práca s počítačom.


A ešte niečo pekné na záver:

 

Ako žabky :)

 

                       Moji vtipní kolegovia                         

 

 

Západ slnka na pláži

 

Zdenka, FSEV: Helmac Global, Athens, Greece

Vždy som chcela absolvovať stáž v zahraničí, ale netušila som, že raz to príde ku mne tak ľahko.

 

„The simply story“:
Zaregistrovala som sa na Oddelení pre vedu, výskum a medzinárodné vzťahy a zúčastnila som sa Informačného dňa mobilít. Tam som sa dozvedela o ponukách stáží... v jednej z ponúk som sa našla, poslala CV, absolvovala interview cez internet s potenciálnym zamestnávateľom a do mesiaca som bola v starobylých Aténach.

Pred vycestovaním boli zmiešané pocity – nejaká neistota, čo to bude a ako to bude, ale aj vzrušenie z toho, že o pár dní sa ocitnem v slnečnej krajine. Teraz môžem skonštatovať, že sa nebolo čoho obávať.

Pracovala som vo firme HELMAC (www.helmac.eu), ktorá zastrešuje nasledovné oblasti:

  • Leonardo da Vinci mobility projects
  • Vocational Training for Entrepreneurship
  • Management Accounting Training (CIMA course provider)
  • Consulting on the fields of Management Accounting, Mobility and Entrepreneurship


Moja činnosť vo firme bola orientovaná na program Leonardo da Vinci, ktorý je určený pre absolventov VŠ a mladých pracujúcich ľudí. Prioritnými úlohami bolo kontaktovanie potenciálnych hosťujúcich a vysielajúcich organizácií, príprava propagačných materiálov, seminára orientovaného na „job mobility“. Samozrejme, okrem spomínaných činností, som bola súčasťou každodenných aktivít v tejto firme.

Táto stáž mi priniesla veľa skúsenosti, a to nie len pracovných. Nebolo to len o práci v kancelárií, ale aj o cestovaní, spoznávaní kultúry, zvykov, tradícií, zábave, vytváraní prospešných kontaktov, spoznávaní nových ľudí a samozrejme o zlepšení jazykových schopností. Bola to akási skúška pracovného života v zahraničí spojená s množstvom úžasných aktivít, ktoré sa popri tom dali stihnúť a ja som ich využila.

Môžem povedať, že ak by sa mi v budúcnosti podobná možnosť ponúkla, určite by som „take a chance“ bez obáv.

Marian, FM: Palsit, d.o.o., Slovenia

 

Vždy sú to rovnaké otázky. Čo tam budem robiť? Zvládnem prácu, ktorú mi dajú? Zvládnem to po jazykovej stránke? Kde budem bývať, budú mi stačiť peniaze z grantu... zastavte sa ľudkovia, o nič nejde! Všetko je to jednoduché, prídete, užijete si to a odídete:)

Ale aby som bol presnejší, tak som v Slovinsku, mestečko (také malé som ešte nevidel) sa volá Nová Gorica a je na hranici s Talianskom. Ťažko teda povedať, či som šiel do Slovinska alebo do Talianska. Ubytovanie zabezpečila firma na internáte, ktorý je nový a pekný. Internet je v cene ubytovania, takže nie je problém napísať maminke e-mail každý deň!

 Ľudia sú tu veľmi priateľskí, dlho som očakával, že ich to prejde a prestanú sa toľko zaujímať a starať, ale to asi skôr mňa prejde električka. Stále ich to neprešlo a veľmi sa tomu teším. Vzali nás na mnoho výletov po okolí a ušetrili sme tak mnoho peňazí a času. Zároveň nám ukázali to, čo bolo dobré vidieť, takže sme nestrácali čas s niečím nepodstatným a špeciálne ja som nestrácal čas s tým, že som sa zase raz stratil a musel som potom hľadal cestu naspäť.

V práci som v mladom kolektíve, najstarší je majiteľ a má 32 rokov. Aj s kolegami sme boli mnohokrát vonku, vzali nás na rôzne akcie a celkovo atmosféra vo firme je veľmi dobrá. Práca je jednoduchá, nik tu na nás netlačí a ani nám nik nestojí za chrbtom, ale je zbytočné písať, čo tu robím, lebo obyčajne robí každý niečo iné. Isté je len to, že programátori programujú, ale ostatní majú pracovnú náplň pestrú, nie však zložitú (napr. rušenie programátorov rozprávaním:)


S peniazmi z grantu sa dá vyžiť bez problémov a pokojne sa popri tom dá cestovať, chodiť po nočných kluboch a nebrániť sa v podstate akejkoľvek zábave (žiadne dvojzmysly, prosím:)...
Cestovať sa dá veľa, Slovinsko, Taliansko, Chorvátsko tak prečo to nevyužiť? Mnoho pekných väčších talianskych miest nablízku je možné vidieť ‘za pár drobných’. Trieste, Udine, Benátky... no snáď by ste len nesedeli doma?


A tak piatky a soboty cestujeme a chodíme sa zabávať s kolegami a spolubývajúcimi, ktorých môžem pokojne zaradiť medzi priateľov, takže sa chodíme zabávať s priateľmi. Tu v Novej Gorici je najväčšie kasíno v strednej Európe, obísť ho by bol hriech, najmä ak vám za prvé tri návštevy ešte aj zaplatia:)


Strava je dobrá, veľmi podobná tej, na ktorú sme zvyknutí. Firma vybavila študentské stravné kupóny, tak je aj lacná (obed v reštaurácii 1.74 €). Ako plus by som ešte uviedol, že v iných firmách si musíte obyčajne odpracovať všetky dni do poslednej hodiny, tu však nemajú problém, ak niektorý deň nechcete prísť, lebo idete niekam cestovať. Ale všetko má svoje hranice, samozrejme.


Je to naozaj škoda, nechať si ujsť šancu užiť si svoje vysokoškolské štúdium, spoznať novú kultúru, zvyky, dostať sa k šanci rozšíriť svoj obzor, svoje jazykové schopnosti, skúsiť krásu bezstarostnej nezávislosti, ktorá sa dá zažiť práve takýmto spôsobom.


A ešte je škoda, že som mohol ísť len na tri mesiace...

Pokiaľ chcete vedieť viac, môžete ma kontaktovať e-mailom: marian.hricko@gmail.com

Palo, FM: Red TV LTD, Birmingham, UK

Hneď na začiatku roka som sa začal zaujímať, ako by sa dal prežiť semester niekde v zahraničí a nie v našom krásnom a všeobecne obľúbenom Zablatí. Možností bolo podľa mňa celkom dosť, ale mňa zaujímala hlavne angličtina a niečo zaujímavé... a nakoniec je z toho práca v Red TV.


Som veľmi rád, že som využil tuto šancu, aj keď som sa bál mojej angličtiny... teda ak nejakú mám :)


V podstate som tu ešte len mesiac, ale zažil som už toho strašne veľa. A celkovo práca v televízii predstavovala pre mňa mnoho zážitkov a skúseností, ale to, čo tu zažívam vysoko presiahlo moje očakávania. Nebudem opakovať,  že sú tu ľudia priateľskí a milí... lebo to podľa mňa všetko závisí od každého, ako sa k tomu postaví.

Ďalšia veľká výhoda je, že sa tu stretávam s odlišnými kultúrami a je to úplne iný svet... a podľa mňa ich je niekedy aj ťažko pochopiť.


Teraz niečo k mojej práci.

V podstate v tejto televízii môže každý robiť, čomu aspoň trošku rozumie. Keďže som z mechatroniky, hneď som začal robiť v IT sektore, ale samozrejme popritom kamerovanie, niekedy zvuk, podľa toho čo treba.

Nech sa páči fotodokumentácia...

Zatiaľ najväčší zážitok som mal, keď ma poslali samého natočiť jeden futbalový zápas do Doncasteru a samozrejme aj nejaké interview s trénermi, manažérom atď. Trošku stresy, ale obrovská sranda...


Naučil som sa mnoho a som si istý, že sa ešte aj naučím.

 

 

Ubytovanie.... noo myslím, že v mojej posteli doma sa lepšie vyspím, ale máme aspoň wifi taakže nie som odrezaný od sveta a môžem sa „baviť“ na nete koľko chcem, ale v podstate nemám ani čas, lebo prevažnú časť dňa som v televízii a keď sme sa o tom bavili so šéfom, vysvetlil mi to veľmi jednoducho:

„ Vieš to je TV world“ a bol som vybavený...:)

Ďalšia zaujímavá vec je cesta z práce a do práce, teda zaujímavejšia je tá z práce, ale chodím po kanáloch a to doslova... ale tieto sú naozaj pekné... také malé anglické Benátky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo sa týka zábavy, Birmingham je dosť veľké mesto a zábavy určite nie je málo...


Cestovania mám v podstate dosť. Teda v rámci práce. Zatiaľ sme „súkromne“  stihli len jeden víkend navštíviť Cardiff, hlavné mesto Wallesu. Bolo super... veď tu sú fotky, checknite to...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže asi toľko... nemôžem veľa písať, lebo som tu len mesiac...:) ale určite tak isto odporúčam, ak niekto chce niečo zažiť, ale na druhej strane... nikde to nie je ružové a hlavne začiatok, tak radšej menšie očakávania a nechajte sa prekvapiť... 

Pokiaľ chcete vedieť niečo viac, môžete ma kontaktovať e-mailom: paloguber@pobox.sk

Katka, FSEV: Balfor Recruitment Ltd., Birmingham, UK

Keď som v priebehu minulého roka dostala e-mail o možnostiach pracových stáži pre študentov TnUAD, mala som celkom zmiešané pocity. Hovorila som si,  určite sa tam hlási veľa iných, lepších, šikovnejších,  aké by to vlastne bolo, ale stále som to chcela skúsiť, veď čo ak… Zaslala som firme moje CV, bola pozvaná na interview do Bratislavy, ktoré som úspešne zvládla a vybrala si termín pre moju stáž. Celkom jednoduchý proces, nie?

Balfor Recruitment Ltd. je personálna agentúra s hlavným sídlom v Birminghame a s pobočkami v Leeds a Nothingham, ktorá funguje na trhu práce už 10 rokov. Zamestnáva kandidátov v oblastiach – Social Care, Commercial, Education, Construction, IT a pýší sa prívlastkom - one of the U.K.’s fastest growing recruitment companies. V Balfore pracuje viac ako 50 pracovných konzultantov a v tomto roku plánuje svoje pôsobenie rozšíriť aj o metropolu Londýna.

Moja úloha v Balfore spočívala v:
- registrácii kandidátov
- uverejňovaní voľných pracovných miest
- vyhľadávaní vhodných kandidátov
- kontaktovaní potencionálnych kandidátov a klientov
- administratíve spojenou s obsadzovaním voľného pracovného miesta
- tvorba rôznych prezentácií, tabuliek…

Dobrý základ pre študentku personálneho manažmentu, nie?

 

Túto stáž hodnotím ako veľký prínos. Mala som možnosť vyskúšať si ako funguje ruch firemného prostredia v zahraničí. Ľudia vo firme sú veľmi priateľskí, všetci ochotne pomôžu a poradia, tvorili sme veľmi dobrý kolektív. Počas môjho pobytu som zažila aj pár dobrých akcií napr. Haloweeen lunch alebo X-mas party. Bývali sme v peknom apartmáne, ktorý nám poskytla firma a hlavne bol blízko k centru nočného študentského života. Vo voľnom čase sme často cestovali, ale aj nakupovali. Grant je celkom dostačujúci a tomuto shopping raju sa jednoducho nedalo odolať.

Môžem zhodnotiť, že som zažila 3 neopakovateľné mesiace. Naučila som sa samostatnosti, zlepšila si anglinu, spoznala veľa super ľudí a videla veľa nových miest. Bolo super a určite by som takúto ponuku znova zobrala.

Všetkým, čo ešte stále rozmýšlajú, vrelo odporúčam :)

Anna, FSEV: First Aid Training Organisation, UK

Erasmus a ja

 

Hello, my name is Anna. I am from Slovakia and I study human resources and personnel management. I came to London by program Erasmus for real life job experience. I would like to tell you more about this program…

Takto sa začínala moja prvá prezentácia v Londýne, jedna z možností, ktorá sa mi pomocou Erasmu naskytla. Ak by ste sa chceli opýtať ako som sa k nej dostala, rada odpoviem a začnem pekne od začiatku.

Ponuka pod odkazom Erasmus na univerzitnej stránke vo mne už pár rokov vyvolávala neuhasiteľný vnútorný nepokoj. Túžba ísť niekam na stáž sa čoraz viac stupňovala, až nakoniec prišiel čas. Teraz alebo nikdy. Ale kam? Krajiny, kde by som využila celkom dobrú nemčinu ma príliš nelákali. Lákal ma Londýn, ale predstava dorozumievania sa rukami a nohami, alebo toho, či budem vedieť urobiť to, čo odo mňa budú vyžadovať ma desila. Okrem toho neexistovala žiadna zmluva s firmou z Londýna a univerzitou. Napadlo ma, že rozpošlem životopisy do firiem k susedom Čechom. No entuziazmus zo super nápadu každým mesiacom upadal. Vyzeralo to predsa len jednoduchšie. Z emailovej schránky sa na mňa vyškieralo len zopár správ, v ktorých stálo, že buď nemajú miesto, alebo to nie je momentálne možné. Skrytá túžba vždy zvedavo vykúkala spoza môjho chrbta, keď sa občas na mojom monitore akoby čírou náhodou objavili anglické stránky s ponukami práce. Bola to dlhá, strastiplná cesta, dopracovať sa k inzerátu volunteer office worker. To bol zlomový bod a potom šlo už všetko akosi ľahšie. Odpoveď prišla ešte v ten istý deň a zapálila vo mne vyhasínajúci plamienok nádeje. Po štyroch mesiacoch sa to konečne podarilo, začala sa črtať moja stáž vo First Aid Training Organisation. Obavy a úvahy o tom, či na to mám a či to zvládnem nakoniec prekryla veľká radosť z potvrdenej zmluvy a vypísaná prihláška na anglický kurz. Mimochodom, po podpísaní zmluvy prišli ďalšie dve ponuky, no svoje rozhodnutie som neľutovala.

 

Čakala ma maličká kancelária so sympatickým pánom Parkarom, ktorý je manažérom First Aid Training Organisation. Táto organizácia poskytuje kurzy prvej pomoci a zdravia a bezpečnosti pri práci. Okrem toho je pán Parkar aj technikom BOZP, vyučuje plavecké kurzy, telesnú výchovu i kurzy potrebné pre získanie certifikátu  z oblasti hygieny potravín. Začínajúci učitelia, absolventi či študenti rôznych odborov využívajú príležitosť získať skúsenosti prácou  pre túto organizáciu. Pán Parkar neodmieta ani spoluprácu s charitatívnymi organizáciami. Trpezlivosť a ochota vždy mi všetko vysvetliť u neho dominovali tak ako aj jeho dobrý zmysel pre humor. Časté výjazdy do rôznych firiem v Londýne i mimo neho, vyučovanie kurzov v jeho kancelárii, na strednej škole alebo tam, kde si určili zákazníci, robili jeho prácu a teda aj moju stáž pestrou.

Dočasná výmena študentského života za pracovný mi dala veľa nových skúseností ale aj otvorila dvere nových možností po skončení štúdia. Získala som prehľad nielen o tom, ako funguje podnikanie v Londýne, čo zahŕňa práca technika BOZP, podieľala sa na audite BOZP, ale zúčastňovala som sa i kurzov a stretnutí, pomáhala s rôznymi administratívnymi prácami, zoznamovala sa s novými ľuďmi, začínajúcimi alebo už pracujúcimi v tomto veľkom Londýnskom biznise. Zlepšila som si angličtinu, spoznala Londýn, jeho okolie, zvyky a tradície iných kultúr. Počas zbierania skúseností z podnikateľskej oblasti som využila aj možnosť nazrieť za brány stredných škôl, zúčastniť sa vyučovania a podieľať sa na príprave výstavy, ktorá je tradičnou súčasťou začiatku školského roka.

A aká je teda sľúbená odpoveď na otázku z úvodu tejto eseje? Pán Parkar sa sústredil nielen na svoju prácu, ale chcel pomáhať aj svojim praktikantom. So záujmom si vypočul prejav každého z nás o silných a slabých stránkach a o tom, čo by bolo potrebné na sebe zlepšiť. Moja predstava o zlepšení vystupovania pred ľuďmi sa mu zdala ľahko zrealizovateľná. Dostala som teda priestor na uskutočnenie. Krátka prezentácia o Erasme v angličtine pred skupinou ľudí vo mne vyvolávala obavy. No bola to výzva a zvládla som ju nakoniec úspešne. Popri takejto skúsenosti sa už človeku pri predstave prezentácie pred domácimi vrásky na čele nerobia.

Erasmus však nie je len o práci. Život v jednom z najväčších miest na svete je veľmi pestrý. Obrovská zmes kultúr, cestovanie metrom a červeným double - deckerom, nákupy na Oxford Street, prechádzka po Tower Bridge, hamburger na Trafalgar Square, oddych na tráve pod London Eye či v záhrade pred Buckinghamským palácom a popri tom z diaľky znejúce údery Big Benu, návšteva galérií, múzeí, British Library a ulice centra mesta zaplnené ľuďmi vo dne v noci - to je len kúsok zo života v Londýne.

Verím, že skúsenosti a kontakty, ktoré som získala počas tejto stáže mi pomôžu v mojom ďalšom profesionálnom živote. Všetkým, ktorí túžia spoznať niečo nové, chcem iba odkázať: Skúste to! Nezostávajte iba pri snoch, zrealizujte ich! Erasmus je tu na to.

Kamila & Eva: Palsit, d.o.o., Slovenia

Nuž začalo to na Dni stáži trenčianskej univerzity, kedy sme si vybrali Slovinsko a nastalo vybavovanie vecí okolo toho. Cez leto sme sa dozvedeli, že máme zelenú a v septembri 2008 nastali dva týždne vybavovania (banky, škola, poistenie, cesta...)

 

Nakoniec sme sa ocitli v Novej Gorici. Spočiatku to vyzeralo neskutočne, ale nakoniec sme sa tam dostali. Na prvý pohľad nič moc, malé mestečko bez nejakého života. Ale skutočne len na prvý pohľad, na druhý útulné, milé, pekné miesto plné srdečných ľudí. Fakt šok ale trošku iný svet ako na Slovensku. I keď Nová Gorica je 5. najväčšie mesto v Slovinsku veľkosťou pripomína Dubnicu, pešo sa dá prejsť tak do 1 hodiny, čo koniec koncov nie je vôbec zlé lebo nie ste závislí na autobusoch (okrem cesty do práce).

 

My sme mali jediný problém, to bolo bývanie. Internáty plné a apartmány žiadne (malé mesto a šanca zohnať podnájom na 3 mesiace nulová). To všetko z dôvodu malého záujmu a zaneprázdnenosti  kolegov. Po našom príchode sa však situácia zmenila a nakoniec sa nám vybavil apartmán v centre Gorici a podľa najnovších informácii to tak aj pokračuje, s tým rozdielom, že my sme ho zdieľali s kolegom, a teraz sú v novom apartmáne len stážisti.

 

Mali sme jediné šťastie a to stážistku z Poľska, ktorá prišla pár týždňov pred nami a poskytla nám exkurziu a potrebné informácie o meste, orientácii v ňom, práci, autobusoch, obchodoch, cestovaní a o všetkom.

 

Začiatky v práci boli zvláštne, lebo sme očakávali plné pracovné nasadenie a dostávali sme len jednoduché administratívno-manuálne úlohy. Čo sa postupom času menilo. Tiež vzťah s kolegami bol zo začiatku chladný, no postupne a po prvej spoločnej firemnej akcii sa okolnosti zmenili a stal sa  z nás super kolektív.

 

Stretávali sme sa nielen v práci ale aj mimo nej. Čokoľvek sme potrebovali, vedeli sme, že sa môžeme na nich spoľahnúť. A to nie len na kolegov, ale aj na šéfa..:) A my sme počas nášho pobytu toho potrebovali dosť...

 

Na celej práci boli najzaujímavejšie akcie ako expo a konferencie, na ktorých sme spoznali ľudí z rôznych krajín, zamestnaní, kultúr... Mohli sme rozšíriť svoje obzory, čo by sa za normálnych okolností počas školského semestra nikdy neudialo.

 

Neriešili sme však len prácu. My sme prišli so záujmom cestovať a spoznať čo najviac. A to sa nám aj podarilo. Precestovali sme Taliansko, strávili víkend v Benátkach, spoznali Slovinsko od Álp až po more a videli množstvo zaujímavých miest. Najkrajšie na celom týždni bolo vymyslieť plán na víkend (cesty).

 

Tri mesiace prešli neuveriteľne rýchlo a odchod domov bol pre každú z nás fakt ťažký.

 

I keď sme na začiatku váhali, či uskutočniť túto stáž, na konci sme skonštatovali, že to boli najkrajšie tri mesiace v našom živote – príjemné spestrenie vysokoškolského štúdia a nadobudnutie množstva nezaplatiteľných životných skúseností a nových informácií využiteľných v praxi. Najťažšie zo všetkého však boli slzy našich kolegýň  pri lúčení pred našim odchodom, pretože sa snažili neviazať sa na stážistov, ktorí sa každé tri mesiace menia, a my sme sa za ten čas stali veľmi dobrými priateľkami.

 

Ak sa naskytne šanca niekam odísť treba ju využiť a neváhať...Stojí to za to!!!

 

Spomienky na Vaše vysokoškolské zážitky Vám nikto nikdy nevezme...

 

 

Martin, FSEV: Arezzo, Italy

 

Víkendová idylka alebo Vita è bella

 

Stretnutie priateľov na námestí Piazza Grande (Arezzo, IT). Miesto, kde sa odohrávala časť oscarového filmu Život je krásny (1997) od Roberta Benigni-ho.

Daniela, FSEV: Municipia Empresa de Cartografia, Porto Salvo, Portugal



Ani neviem kde začať. Najskôr som mala túžbu zažiť niečo nové, získať zahraničné pracovné skúsenosti a tiež aj trošku cestovať, spoznať novú krajinu, kultúru.

Program zahraničnej pracovnej stáže, ktorú ponúka naša univerzita na svojich stránkach na internete mi pomohol sa rozhodnúť a po úspešných jazykových testoch, zaslaní CV a čakaní na akceptáciu z portugalskej strany som sa potichu tešila na nové zážitky.

Keď som od našej univerzitnej koordinátorky dostala e-mail, že ma druhá strana akceptovala, začala som baliť kufre, učiť sa portugalčinu a hľadať ubytovanie v Lisabone.


Firma mi poslala užitočné linky, ktoré mi pomohli pri hľadaní, pretože ubytovanie firma priamo neposkytuje.


Nakoniec sa mi podarilo nájsť pekný byt neďaleko centra Lisabonu.   
Začiatky neboli ľahké, nevedela som do čoho idem, čo sa bude odo mňa očakávať v práci, akí budú ľudia, či sa adaptujem a či vôbec vydržím celé 3 mesiace.
Moje obavy padli hneď prvý týždeň.


Pracujem vo firme:

MUNICÍPIA, S.A., spoločnosť zaoberajúca sa kartografiou a informačnými technológiami so sídlom v Porto Salvo, Portugalsko (www.municipia.pt)

Munícipia je spoločnosť ktorá sa zaoberá kartografiou a spracovávaním dát, výrobou máp pre rôzne spoločnosti. Má oddelenie geografie, informatiky a oddelenie financií a administratívy.
Pracujem na oddelení DAF – čo je administratívno-finančné oddelenie.
Mojou úlohou je prevažne asistentská práca pre manažérku ĽZ, práca s programom SAP, práca na reportoch a spracovávanie dát a tvorenie tabuliek pre finančné záležitosti pre nášho finančného šéfa.
Mám na starosti dokumenty pre všetkých stážistov, komunikáciu s partnerskými agentúrami pre sprostredkovanie stáží a hľadanie a prípadnú komunikáciu s budúcimi portugalskými i zahraničnými stážistami potrebnými na všetky oddelenia.

Na začiatku tu bola veľká jazyková bariéra, lebo všetky dokumenty sú v portugalčine, a po Lucke som tu druhá anglicky hovoriaca stážistka.
Každým dňom sa to však zlepšuje, pomaly začínam rozumieť a rozprávať. Každý deň je pre mňa veľkou výzvou a učením sa niečoho nového.

Niečo o ich kultúre:

Portugalci žijú svojím spoločenským nepokojom, príliš veľkou byrokraciou a namiesto podania ruky vás budú bozkávať na obidve strany líc. Vzrastom patria medzi najnižších v celej Európe, ale zato majú veľké srdce. Vždy sa ma pýtajú, či mi niečo nechýba, či som spokojná a či niečo nepotrebujem. Sú veľmi priateľskí a ochotní pomôcť.

Milujem prechádzky a túlanie sa v historickom centre Lisabonu, ktorý je plný turistov a prekvapení na každom rohu. Pre mňa je to úžasný relax po celodennom sedení v práci a možnosti tzv. "vypnúť." Kaviarničky a tradičné cukrárne pastelaria sa napĺňajú po práci. Portugalci milujú kávu, koláčiky a dokážu sedieť a klebetiť hodiny s priateľmi a klebetia o všetkom možnom.Nočný život je v Lisabone úžasný. Západ slnka v Lisabone vôbec neznamená koniec dňa, práve naopak a prevažne cez víkendy, všetko sa ešte len začína. Som rada že som sa rozhodla pre zmenu. Leonardo da Vinci program mi dal možnosť vidieť a zažiť niečo nové. Za sebou mám skoro polovicu môjho pobytu, ale už teraz mám veľa zážitkov.  Prečo som sa rozhodla pre Portugalsko a jeho hlavné mesto Lisabon? Teraz, teda po mesiaci a pol tu na mojej stáži už aj viem prečo. Lisabon je krásne mesto, plné histórie, má bohatú námornú históriu, a Atlantický oceán, ktorý je síce veľmi studený, ale mám možnosť vidieť naň z okna mojej kancelárie a stojí to za to. Navyše plné krásnych ľudí, ktorí majú záujem o to, aby som sa tu cítila „welcome.“